zondag 24 mei 2009

Il Falco de Volendam

De training van vandaag zit er weer op en ik lig met een tevreden gevoel op bed. Vandaag hebben we weer 4 uur getraind, maar voor het eerst op deze hoogtestage bevatte de training een aantal intensieve blokken. Zoals elke dag begon het weer met de afdaling richting Granada waaraan we vandaag goed ingepakt zijn begonnen. In tegenstelling tot de andere dagen was het vanmorgen namelijk maar 10 graden toen we vertrokken.

In de afdaling is het altijd een spel om te zien wie het hardst kan gaan zonder te trappen. Daarvoor worden uiteraard allerlei aerodynamische posities aangenomen en wordt er wel eens even heel erg snel bijgetrapt als niemand het ziet! Grote specialisten in dit werk zijn mannen als Freire en Tankink. De rest van onze trainingsgroep zijn meer van het stiekem bijtrappen.

Na vandaag kunnen we echter een nieuwe specialist aan het lijstje toevoegen. Vandaag reed verzorger Gerard Kemper namelijk met ons mee naar beneden om van daaruit om te draaien en alleen de klim af te leggen terwijl wij nog een lastige ronde in de omgeving van Granada reden. In de afdaling liet ‘Kemp’ zien hoe je echt snelheid kunt maken zonder daar ook maar een keer een aerodynamische positie voor aan te nemen. Het meest indrukwekkende moment was toen hij samen met Pieter op kop reed en Weening volle bak aan het trappen was terwijl onze Volendammer met zijn benen stil alleen maar uit liep. Het verschil tussen beiden? Ongeveer 40 kilo Kemp.

Tegen het einde van de week lijkt het er op dat Il falco de Volendam een groot gedeelte van zijn voordeel echter kwijt gaat zijn. Het enthousiaste sportklimaat dat er hangt op deze berg is op hem overgeslagen en hij leeft al een week als een monnik. Zijn dag bestaat, naast het verzorgen van de renners die trouwens niets tekort komen, uit sporten en slapen. Vandaag wist hij ons bij het eten namelijk te melden dat hij al een flink aantal kilo’s is verloren en volgens zijn verwachtingen tegen het einde van de week tegen zijn topvorm aan zit.

Berichten die andere leden van onze ploeg liever niet horen want het lijkt erop dat Kemp dankzij deze hoogtestage wederom onklopbaar gaat zijn op de Rabo-personeelsfietsdag, de komende maand.

Even terug naar de training van vandaag. Tijdens de klim van de Sierra hebben we vandaag 4 blokken van 10 minuten gedaan op Tempoduur niveau. Dit is het tempo waarbij je ongeveer 10 slagen onder je omslagpunt zit. De Rustperiode bedroeg 5 minuten. Voor de liefhebbers: ik deed mijn blokken op 400watt bij een hartslag van 165 (mijn omslagpunt is 178). Een heel erg goed niveau, als je bedenkt dat je de laatste 2 blokken tussen de 1500 en 2500 meter doet.Na de bloktraining een schitterend uitzicht op het dal.

Aan het einde van de training zijn we nog even doorgereden naar het hoogst haalbare punt op dit moment, de gigantische schotel van het astrologische observatorium van de Sierra Nevada op 2850meter. Behalve dat het daar erg koud was en hard waaide waren de laatste kilometers door weinig zuurstof en de sterk oplopende weg van minimaal 15 procent erg lastig. Het mooie uitzicht maakte echter veel goed. Een schitterende plaats om eens een koers te laten finishen!De Gigantische schotel op 2850 meter. De foto is van het begin van deze week toen er nog meer sneeuw lag.

Nu gaan we een filmpje kijken!

Groeten,

Robert